Z veseljem sporočamo, da smo sodelovali z Osnovno šolo Polje pri raziskovalnem projektu, ki se je osredotočal na reševanje problema odpadne silažne folije v kmetijstvu. Dve nadarjeni učenki, Zoja Sevčnikar in Zana Bernik, pod mentorstvom mag. Mateje Drnovšek Zvonar, sta pripravili poglobljeno raziskovalno nalogo z naslovom “Odpadna silažna folija – težava za naravo”. Naloga je na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev osvojila bronasto priznanje.

V sklopu raziskave sta se učenki osredotočili na celoten življenjski cikel silažne folije, od njene izdelave do recikliranja, ter analizirali ekološke probleme, povezane z nepravilnim ravnanjem s to plastiko. Njuno delo je vključevalo intervju z direktorjem podjetja Plastika Mesojedec, g. Andrejem Mesojedcem, ki je podal vpogled v proizvodni proces ter pomen pravilnega recikliranja folije.

Sodelovanje z Osnovno šolo Polje je poudarilo našo zavezanost k ekološki odgovornosti in trajnostnemu razvoju. Veseli smo, da smo lahko podprli mlade raziskovalce pri njihovem prizadevanju za čistejše okolje.

Raziskovalna naloga zajema dejstva o agro-stretch foliji, namenjeni baliranju silažnih kmetijskih bal, pomenu pravilnega ravnanja z njo in pogledih na pravilno ravnanje po uporabi. Opisuje zgodovino spravila sena, ekološke probleme uporabe plastike ter celotno pot silažne folije od izdelave do trenutka, ko postane odpadek. Ugotovitve raziskave kažejo, da se v Sloveniji zavedamo pomena skrbi za naravo in v veliki meri že pravilno ravnamo z odrabljeno silažno folijo.

Skupaj lahko dosežemo več!

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.